4 stycznia 2020 r. podczas zajęć koła kulinarnego wykonaliśmy sałatkę jarzynową. Świętem, które chcieliśmy uczcić mało znany był Dzień Wegetarian.
"Wegetarianie
mają swoje święto 11 stycznia. Jedni twierdzą, że wegetarianizm to sposób
odżywiania, sami zainteresowani tłumaczą, że to styl życia. Zwolenników z roku
na rok jest coraz więcej. Szacuje się, że w Polsce wegetarian jest już około 2
milionów, a większość z nich to ludzie młodzi. Motywacją do przejścia na wegetarianizm są
w głównej mierze względy zdrowotne i estetyczne. Przedstawiciele tej grupy
argumentują, że pożywienie roślinne magazynuje w sobie energię, a co za tym
idzie dostarcza jej o wiele więcej do organizmu. Jednocześnie niejedzenie mięsa
obniża poziom cholesterolu oraz eliminuje ciśnienie tętnicze. Istnieją również
minusy przejścia na wegetarianizm. Między innymi niedobór poszczególnych
witamin. Laktoowowegetarianizm
to powszechna nazwa diety, która dopuszcza spożywanie produktów mlecznych i
jajek. Dzięki temu dostarcza organizmowi wielu składników, których nie ma w
diecie wegetariańskiej niezawierającej tych produktów."
(źródło:
http://beszamel.se.pl/porady/kiedy-obchodzimy-dzien-wegetarian-dlaczego-warto-nie-jesc-miesa,11582/)
"Sałatka
jarzynowa z dodatkiem majonezu dobrej jakości jest bogata w kwasy
tłuszczowe nienasycone, które mają korzystny wpływ na układ krążenia oraz układ
nerwowy.
Ponadto sałatka jarzynowa z majonezem jest dobrym źródłem witaminy
E,
witaminy
A
i niewielkiej ilości witaminy
D.
Warto też zaznaczyć, iż sałatka jarzynowa
z dodatkiem majonezu i jogurtu będzie zawierała o połowę mniej cholesterolu w
100 g niż sałatka jarzynowa tylko z dodatkiem majonezu. Dlatego osoby z
podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi powinny wybrać sałatkę jarzynową z
dodatkiem majonezu i jogurtu lub tylko jogurtu. Dodatkowo sałatka jarzynowa, ze
względu na zawartość warzyw, pokrywa
w kilku procentach na składniki mineralne.
w kilku procentach na składniki mineralne.
Ile kalorii
(kcal) ma sałatka jarzynowa? Kaloryczność sałatki jarzynowej jest uzależniona od rodzaju
dodanego produktu nabiałowego oraz sposobu gotowania warzyw. Najbardziej
kaloryczna jest sałatka z dodatkiem majonezu. Nieco mniej kaloryczna będzie
sałatka, gdy doda się do niej majonez wymieszany ze śmietaną, śmietanę czy
majonez z jogurtem.
Najmniej
kalorii dostarcza sałatka z dodatkiem jogurtu naturalnego. Kaloryczność sałatki
jarzynowej obniży ugotowanie warzyw w wodzie. Dlatego na wersję z jogurtem oraz
warzywami z wody powinny zdecydować się osoby będące na diecie odchudzającej.
(Źródło: https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/salatka-jarzynowa-kalorie-wartosci-odzywcze-aa-1Pxv-K7ko-E3Vq.html#salatka-jarzynowa-ile-ma-kalorii)"
Nazwy składników w języku angielskim:
„Vegetable Salad
1 bag frozen peas and carrots (or canned) (1 woreczek/puszka groszku i marchewki)
5 medium firm potatoes (5 średniej wielkości ugotowanych ziemniaków)
2 apples – optional (2 jabłka – opcjonalnie)
1 cup mayonnaise (1 filiżanka majonezu)
1 cup sour cream (1 filiżanka kwaśnej śmietany)
1 tsp mustard (1 łyżka musztardy)
5 hard boiled eggs (5 ugotowanych na twardo jajek)
1 bag frozen peas and carrots (or canned) (1 woreczek/puszka groszku i marchewki)
5 medium firm potatoes (5 średniej wielkości ugotowanych ziemniaków)
2 apples – optional (2 jabłka – opcjonalnie)
1 cup mayonnaise (1 filiżanka majonezu)
1 cup sour cream (1 filiżanka kwaśnej śmietany)
1 tsp mustard (1 łyżka musztardy)
5 hard boiled eggs (5 ugotowanych na twardo jajek)
(źródło:http://forum.gazeta.pl/forum/w,517,18716949,18716949,nasza_salatka_jarzynowa_przepis_po_angielsku.html)
Zdjęcia Wiktorii Kowalczyk z klasy 4 a:
Zdjęcia Kuby Kowalczyka z klasy 4 a:
No comments:
Post a Comment