Z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy, obchodzonego 9 lutego, byliśmy w siedleckiej pizzerii. Spotkanie miało miejsce 2 grudnia
i odbyło się w celu integracji uczestników klubu fotograficznego. Okazją do tego były mikołajki.
i odbyło się w celu integracji uczestników klubu fotograficznego. Okazją do tego były mikołajki.
Marysia Zdanowska z klasy 6 d zrobiła tam ciekawe zdjęcie:
"Prawdziwą neapolitańską pizzę zaczęto wypiekać w 1889
roku
w Neapolu na cześć królowej. Pomidor, mozzarella i bazylia miały symbolizować barwy włoskiej flagi. Dzięki wpływom wniesionym na dwór królewski w Polsce przez Bonę, danie to stało się jednym
w Neapolu na cześć królowej. Pomidor, mozzarella i bazylia miały symbolizować barwy włoskiej flagi. Dzięki wpływom wniesionym na dwór królewski w Polsce przez Bonę, danie to stało się jednym
z ulubionych Zygmunta Starego. Według jednej z legend pierwszy raz pizzy miał
spróbować na swoim przyjęciu weselnym."
((źródło:https://www.newsweek.pl/styl-zycia/swietuj-miedzynarodowy-dzien-pizzy-razem-z-nami/nhpxzkb)
Zdjęcia Kuby Kowalczyka z klasy 4 a:
"Pizza - wartości
odżywczne w 100 g
- Kalorie 266 kcal
- Węglowodany 33.33 gram
- Błonnik 2.3 gram
- Tłuszcze 9.69 gram
- Białko 11.39 gram
- Cholesterol 17 mg
·
100g pizzy to 266 kcal
·
Na przykład średniej wielkości pizza (750 g) zawiera około 1995
kalorii (kcal).
·
Odpowiada to ok. 83% dziennego zapotrzebowania kalorycznego dla
dorosłego człowieka o średniej wadze i przeciętnej aktywności fizycznej
(Przyjęto dzienne zapotrzebowanie w wysokości 2400kcal).
·
Do spalenia takiej ilości kalorii trzeba na przykład jeździć na
rowerze przez co najmniej 284 minuty, pływać przez 235 minut lub biegać przez
201 minut.
·
Kalorie w pizzie pochodzą w 17% z białka, 50% z węglowodanów i 33%
z tłuszczy.
(źródło: https://wszystkoojedzeniu.pl/pizza-kalorie-kcal/)"
Zdjęcia Wiktorii Kowalczyk z klasy 4 a:
Nazwy składników w języku angielskim:
„Ingredients (for 4 people)
• 1 cup of warm water (filiżanka ciepłej wody)
• 3 1/2 cups of flour (3,5 filiżanki mąki)
• 2 tablespoons of olive (2 łyżki oliwy)
• 2 teaspoons of honey (2 łyżeczki miodu)
• 1 teaspoon of salt (1 łyżeczki soli)
• 1 teaspoon of yeast (1 łyżeczka drożdży)
• 3 1/2 cups of flour (3,5 filiżanki mąki)
• 2 tablespoons of olive (2 łyżki oliwy)
• 2 teaspoons of honey (2 łyżeczki miodu)
• 1 teaspoon of salt (1 łyżeczki soli)
• 1 teaspoon of yeast (1 łyżeczka drożdży)
(źródło:
https://sciaga.pl/tekst/79598-80-przepis_po_angielsku)"
Zdjęcie Michała Grzegorka z klasy 4 a:
Zdjęcie Michała Grzegorka z klasy 4 a:
No comments:
Post a Comment