Wednesday 8 January 2020

FOTOBLOG KULINARNY "KAŻDY KĘS MA SWÓJ SENS" - DEKOROWANIE PIERNIKÓW

Zdjęcie Marysi Zdanowskiej z klasy 6 d wykonane podczas zajęć:




"W dawnych czasach piernik na polskich ziemiach znany był raczej jako miodownik, czyli przygotowane na bazie mąki oraz miodu ciasto chlebowe. Według pewnej legendy podczas przygotowywania ówczesnego piernika przez przypadek dodano do niego korzenne przyprawy, dzięki czemu sam wypiek przez dosyć długi czas nadawał się do spożycia, dlatego też stanowił on nieodłączny element pokarmu dla wojska. Skąd jednak wzięła się nazwa piernik? Od starodawnego słowa pierny, które
w tłumaczeniu oznacza 
pieprzny i można go bez problemu skojarzyć z aromatem i smakiem przypraw wchodzących w skład przyprawy piernikowej."

Z okazji mikołajek, 16 grudnia 2019 r., dekorowaliśmy upieczone w domu (lub zakupione) pierniki.

Musimy jednak pamiętać, że jest to dość kaloryczna przekąska. (Szczegółowy skład i wartości odżywcze można znaleźć pod adresem: https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/pierniczki-czy-pierniczki-sa-zdrowe-ile-maja-kalorii-aa-AYTt-GrWG-2JTr.html#pierniczki-kalorie-kcal-wartosci-odzywcze )".



























Nazwy składników pierników w języku angielskim:

"GINGERBREAD COOKIES RECIPE
[przepis na pierniczki]

INGREDIENTS
[składniki]

300g of flour [g = grams]
[300g mąki]

1 tsp of baking powder [tsp = teaspoon]
[1 łyżeczka proszku do pieczenia]
1 tsp of cinnamon
[1 łyżeczka cynamonu]

120g of butter
[120g masła]

150g of brown sugar
[150g brązowego cukru]
1 egg
[jedno jajo]

4 tbsp of maple syrup [tbsp = tablespoon]
[4 łyżki syropu klonowego]
1 pinch of salt
(źródło: https://brainly.pl/zadanie/3115851)"

Zdjęcia Dawida Niedziółki z klasy 4 a:





No comments:

Post a Comment